2014 m. vasario 18 d., antradienis

Meistras ir Margarita


Michailas Bulgakovas "Meistras ir Margarita" laikomas vienu įspūdingiausiu XX a. rusų literatūros kūrinių. Po autoriaus mirties stalčiuje pragulėjęs dvidešimt šešerius metus, tik išleistas, beregint paplito po visą pasaulį, buvo verčiamas, teatralizuojamas, ekranizuojamas.
Struktūriniu požiūriu romanas yra dviejų dalių, kur pirmasis - pasakojimas apie Šėtono apsilankymą trisdešimtųjų metų Maskvoje, o antrasis - nežinomo literato rašomas romanas ateistinėje valstybėje neįsivaizduojama tema - apie Jėzaus Kristaus ir Poncijaus Piloto konfliktą, tapomą itin realiai ir vaizdingai. O visoje šioje fantasmagorijoje subtiliai skleidžiasi keistoka, laikui ir jokiai jėgai nepavaldi Meistro ir Margaritos meilė.
Prisipažinsiu, šį Bulgakovo kūrinį skaityti buvo sunku... Ryžausi, nes tai klasika, privaloma kiekvienam, gilinančiam savo erudiciją. Knyga man į rankas buvo patekusi dar mokykloje, bet tada nesupratau joje nieko ir net nebaigiau skaityti iki pabaigos. Ir šiandien nesijaučiu visko supratusi. Nors gal to ir nereikia... Nes, kaip rašo knygos kritikai "Bulgakovo požiūris į savo meto tikrovę buvo ribotas ir subjektyvus", juolabiau sunku  įsigilinti skaitytojui, gyvenančiam kitame laikmetyje ir sistemoje.
"Meistras ir Margarita" sudėtingas kūrinys suvokimo prasme, alegorijomis, sarkazmu ir dviprasmybėmis, kurias reikia išskaityti tarp eilučių. Šį kartą kaip niekad, perskaičius knygą, norisi pamatyti jos ekranizaciją. Netgi turiu įtarimą, kad kino juosta gali pralenkti knygos skaitymo vizualizacijos įspūdį. Ir tai yra gerai, nes fantastika romanuose ne mano stilius, ne mano vaizduotei. 

Vertinu: 2 iš 3
Rekomenduoju klasikinės literatūros fanatams, rusų literatūros gerbėjams, arba tiems, kas nori su manim pasidalinti romano įspūdžiais ir įžvalgomis.


Komentarų nėra: