2012 m. lapkričio 15 d., ketvirtadienis

Dykumų gėlė


Waris Dirie "Dykumų gėlė" - tikrais faktais paremta knyga. Varis Diri pasakoja sukrečiančią gyvenimo istoriją. Vos dvylikos metų ji pabėgo iš suplanuotų savo vestuvių ir gimtųjų namų Somalyje. Po ilgų klajonių vargšei merginai nusišypso likimas ir ji tapo pasaulinio garso manekene. Tai buvo ir nuostabus sapnas, ir didžiulis košmaras. Pasiekusi savo karjeros viršūnę, per vieną interviu garsus supermodelis išdrįso prabilti apie mergaičių lytinių organų žalojimą, vykstantį daugelyje Afrikos genčių. Ji patyrė šį žiaurų ritualą sulaukusi vos penkerių.

1997 m. JTO knygos autorę paskyrė ypatingąja ambasadore Afrikos moterų teisėms ginti. Šiuo metu moteris  su sūnumi gyvena Niujorke, o pagal šį jos kūrinį yra sukurtas filmas.

Knyga parašyta paprasta kalba, suprantamai, skaitosi labai lengvai, kažkokių literatūrinių perliukų ir išvedžiojimų joje nėra. Svarbiausiais dalykas - pati istorija ir tikri jos faktai. Pagrindinis tikslas - informuoti ir supažindinti Vakarų visuomenę, su dalykais, kurie vyksta trečiosiose šalyse, šiuo atveju Afrikos klajoklių gentyse. Tiesa šokiruoja - moterų, t.y. mažų mergaičių lytinių organų apipjaustymai dykumoje, ant plikų akmenų, plikais ašmenimis - peiliu, žirklėmis ar stiklo šuke - be jokių nuskausminamųjų, higienos ir gydymo priežiūros po barbariškos egzekucijos. Ir viskas iš buko įsitikinimo, atgyvenusių tradicijų ir vyriškos valdžios despotizmo bei bereikšmio noro jiems įsiteikti. Mergaitės apipjaustomos ir susiuvamos tam, kad būtų "švarios", kad neturėtų lytinių santykių iki vestuvių (t.y. iki jų pardavimo už keletą kupranugarių senam negrui, kuris jau turi kitas kelias tokias pat nelaimingas žmonas) ir imantis vyras ją į žmonas būtų ramus. Baisiausia, kad pačios dykumų moterys, tų mergaičių mamos, nesipriešina, o pritaria šiam kraupiam ritualui, vardan tradicijų, neatsižvelgiant į tai, kad jų metu dalis mergaičių miršta, neištveria, nesugyja arba lieka luošos visą gyvenimą - frigidiškos, bei kenčiančios didžiausius skausmus sysiodamos, mėnesinių metu, jau nekalbant apie seksą ar gimdymą...

Net patys bjauriausi ir žiauriausi mano čia surašyti žodžiai nėra baisesni už patį faktą, kuris ir mūsų dienomis vyksta Afrikoje... Liūdna...

Papasakojau beveik viską, t.y. svarbiausią ir tamsiąją knygos pusę, o apie Waris Dirie "gyvenimo sėkmę" paskaitysite patys.
Vertinimas: 2 iš 3.






Komentarų nėra: