2013 m. vasario 26 d., antradienis

bado žaidynės



Suzanne Collins "Bado žaidynės" - nepaprastai įtraukianti ir intriguojanti knyga, pilna veiksmo, šiurpinanti savo istorija ir išgalvotos Panemos valstybės įstatymų žiaurumu. Knygos puslapiai keitė vienas kitą dėl nenumaldomo noro išsiaiškinti, kas bus nugalėtojas, ar ji išdrįs ką nors nužudyti, ir ar ji tikrai myli Pitą?

"Ar įmanoma išgyventi laukinėje gamtoje, kai varžovai stengiasi tave nugalabyti?

Ant kadaise buvusių Šiaurės Amerikos valstijų griuvėsių įkurta Panemo valstybė, sudaryta iš dvylikos apygardų. Šalį griežtai ir negailestingai valdo Sostinė, ji verčia apygardas paklusti, kasmet reikalauja atsiųsti po vieną vaikiną ir merginą dalyvauti Bado žaidynėse, žiauriame realybės šou, kuriame kaunamasi iki mirties.

Šešiolikmetė Ketnė Everdin pasiryžta tapti paaukotąja vietoj savo dvylikametės sesutės Primos. Mergina yra užgrūdinta gyvenimo, nes po tėvo mirties jai teko išmaitinti šeimą. Ketnė - tikra kovotoja, sumani, apdairi, puiki šaulė. Šios savybės leidžia jai siekti pergalės Bado žaidynėse. Tačiau jai teks rinktis tarp noro išgyventi ir žmogiškumo, tarp pergalės ir meilės."

Knyga verčia susimąstyti ir apie vujarizmu trykštančius televizijos realybės šou. Kaip ydinga yra mėgautis kitų žmonių kančiomis. Manau, kad kiekvienas yra matęs nors vieną realybės šou “Baimės faktorius” epizodą. Bado žaidynės kiek primena šį realybės šou. Viskas daroma, kad auditorija mėgautųsi žaidynėmis, pavyzdžiui, kliudoma vieniems žaidėjams, kad žaidynių pabaigoje liktų du įsimylėjeliai, kurie turės nužudyti vienas kitą. Ir jie tą bus priversti daryti.

Knygos idėja S. Collins kilo vieną vakarą junginėjant kanalus, rodančius realybės šou ir žinių laidą, pasakojančią apie karą Irake. Ji suplakė dvi laidas į vieną ir taip gimė „Bado žaidynės“. Tai žiaurus realybės šou, kuriame kaunamasi iki mirties, nes tik nugalėtojas lieka gyvas. Tai knyga apie pasirinkimą - mirti ar gyventi? Ir tai tikrai ne vien paaugliams skirtas romanas.

Vertinimas: - puiki - 3 iš 3.
Psl.: 348

Komentarų nėra: